Hoe kun je de urinegeur van je hond verwijderen? Dit lijkt bijna een onmogelijke opgave. Als een hond een ongelukje heeft gehad dan blijft de geur van plas vaak lang hangen, hoe grondig je ook poetst.

Toch is het mogelijk deze vieze lucht van urine weg te kunnen krijgen.

Hieronder geven we 5 tips wat je kunt doen als je hond heeft geplast op je bank, tapijt of op je houten vloer.

urinegeur hond verwijderen

1. Zorg dat je er snel bij bent

Om de geur van hondenurine effectief te bestrijden is het van belang dat je er snel bij bent. Zorg er voor dat de urine niet in kan trekken in bijvoorbeeld de stoffen bank of de vloerbedekking. De urinegeur kan veel lastiger worden geëlimineerd als de urine diep in de stof of in de houten vloer is getrokken.

Als er hondenplas terecht is gekomen op de vloer van hout of laminaat, probeer zoveel mogelijk pis met een grote doek te weg te halen zodat er geen kans bestaat dat de pis verder kan intrekken. Is er urine gekomen op de stoffen bank of op een tapijt, dep dan zoveel mogelijk plas op met een doek. Doe dit eerst met een droge doek om vervolgens het zelfde te doen met vochtige doek. Gebruik hiervoor lauw water.

2. Verdun de vlek zoveel mogelijk

Als het grootste deel van urine is verwijderd kun je verder met de volgende stap. Verdun de vlek zo veel als kan. Dit geldt vooral voor stoffen ondergronden, zoals bij een bank, tapijt, vloerbedekking of een auto.

Verdun de urinevlek met lauw water, doe dit door een doek te gebruiken. Maak deze goed nat en dep hiermee de pisvlek.

pisgeur hond weg krijgen

Door het verdunnen van urinevlek wordt de plas minder geconcentreerd. Dit zorgt er weer voor dat de urinegeur minder penetrant zal worden.

3. Urinegeur hond verwijderen met Ofyfresh Pets

Het zal moeilijk worden de urinelucht van je hond te verwijderen met alleen water en een doek. Hiermee wordt vooral het ergste verholpen. Om de urinegeur helemaal te laten verdwijnen kun je het beste de geurverwijderaar van Oxyfresh Pets gebruiken. Dit is een spray die je kunt gebruiken als de eerste twee tips hebt uitgevoerd. Spray de urinevlek hiermee in en de vieze urinegeur zal worden verwijderd.

De spray van Oxyfresh werkt op basis van Oxygene, dit zorgt ervoor dat de urinegeur van je hond ook daadwerkelijk wordt verwijderd en niet alleen gemaskeerd. De bacteriën die de stank veroorzaken worden door de geurverwijderaar geëlimineerd zodat de stank echt wordt opgelost.

Oxyfresh Pets geurspray is ook te gebruiken voor als je last hebt van andere hondengeurtjes. Zit je hond misschien vaak op de bank en laat dit geurtjes achter dan kun je het gebruiken.

spray tegen plaslucht

4. Voorkom urineverlies van je hond

Dit klinkt misschien als een hele voor de hand liggende tip, en dat is het eigenlijk ook. Er zijn best wel manieren om te voorkomen dat je hond plast in huis. Een mogelijke oorzaak is misschien dat je de hond net te weinig uit laat.

Gedragsproblemen van je hond

Let ook goed op het gedrag van je hond. Het plassen van je hond in huis kan duiden op gedragsproblemen. Honden hebben soms last van verlatingsangst. Deze angst kan dermate veel stress opleveren dat de hond aan urineverlies gaat lijden. Stress kan ook door andere oorzaken voorkomen, denk hierbij aan vuurwerk of bijvoorbeeld ineens een nieuw huisdier of gezinslid. Pissende honden in huis kunnen dit ook doen om hun territorium af te bakenen.

Hondentrainingen

Goed om te weten is dat wanneer je hond plast als gevolg van gedragsproblemen ga het dier dan niet zomaar straffen. Dit kan juist meer stress veroorzaken waardoor de problemen alleen maar toenemen. De urinegeur van je hond wordt hiermee niet verwijderd maar zal juist toenemen.

Wat je beter kunt doen is met je hond op cursus gaan. Het is uiteraard aan te raden om dit al als puppy te gaan doen. Hiermee kun je goed gedrag aanleren, zoals bijvoorbeeld het zindelijk worden. Maar ook latere leeftijd is het mogelijk goed gedrag aan te leren.

5. Vind de oorzaak van plassen in huis

Als je hond ineens vaker in huis plast kan dit wijzen op een medisch probleem. Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende oorzaken:

  • Blaasproblemen, bijvoorbeeld een blaasontsteking
  • Nierproblemen
  • Dementie door ouderdom
  • Diabetes ofwel suikerziekte
  • Incontinentie

Als je het vermoeden hebt dat je hond door een medische oorzaak last heeft van urineverlies dan is het raadzaam om je hond mee te nemen naar de dierenarts voor onderzoek. Dan kun je het uitsluiten of samen met de dierenarts een plan maken om dit probleem te behandelen.

Lees ook: Wat te doen als je hond stinkt?

Conclusie

Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar als je hond eenmaal binnen heeft geplast moet je daar wel mee dealen, voorkomen kan dan niet meer. Om de urinegeur van je hond dan effectief te verwijderen moet je er snel bij zijn, de grootste hoeveelheid weghalen en verdunnen. Vervolgens kun je de urinevlek behandelen met Oxyfresh Pets Geurverwijderaar.