Wat is de oorzaak van een vieze hondengeur? De lucht van een natte hond kent iedereen: penetrant en vrij naar. Ook honden die niet nat zijn geweest kunnen echter een vervelende geur verspreiden. Iedere hond draagt van nature een lichte reuk die men niet altijd prettig vindt. Het wordt echter een probleem wanneer de stank zeer sterk is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn.

hondengeur oorzaken

De 10 grootste boosdoeners van stinkende hondenlucht vind je in dit artikel.

Lees ook: Hondenlucht verwijderen – Beste tips tegen hondengeur in huis

1. Natte vacht

Een hond die in het water is geweest kan erg gaan stinken, met name wanneer hij niet tijdig wordt afgedroogd. De oorzaak van de stank is hierbij tweeledig. Enerzijds kan het water waarin de hond is geweest simpelweg stinken. Anderzijds heeft het ook te maken met de vetten op de huid en in de vacht van de hond. In combinatie met water groeien er razendsnel bacteriën in de vacht die een vieze lucht veroorzaken.

Heb je de hond niet op tijd afgedroogd, dan kun je de hondengeur tegengaan met Oxyfresh Pet Geurverwijderaar. Deze spray pakt dankzij het gepatenteerde Oxygene-formule de geur bij de bron aan. Waar andere middelen de geur alleen maskeren, verwijdert Ofyfresh Pet spray de geur effectief.

2. Slecht verzorgde vacht

Honden scheiden een vet uit via de haarfollikels. Dit vet heeft een karakteristieke geur die uniek is voor iedere hond, maar voor mensen vrijwel altijd hetzelfde ruikt. Deze lichte geur is niet erg sterk en veroorzaakt zelden overlast.

Het wordt een probleem wanneer het lichaam van de hond niet goed zijn werk doet en er bacteriën en schimmels kunnen groeien rond de uitscheidingen. Deze bacteriën en schimmels verergeren de geur aanzienlijk. Ook hier is Oxyfresh spray of Oxyfresh Pet hondenshampoo een goede optie om de hondenlucht te verwijderen.

3. Oorontstekingen

Net als rond de haarfollikels, scheidt de hond ook in de oren stoffen uit. Ook hier geldt dat dit normaal gesproken geen probleem is. Bij sommige hondenrassen kunnen er echter vrij snel oorontstekingen ontstaan. Dit is bijvoorbeeld bij honden met grote hangoren, zoals de beagle.

Bij een ontsteking groeien er wederom bacteriën en schimmels die een penetrante geur uitstoten. Gebruik Oxyfresh Pet Oorreiniger om de bacteriën en schimmels te doden en direct de vieze geur te verwijderen.

4. Stinkende anaalklieren

Rond de anus heeft de hond anaalklieren, die tijdens een grote boodschap een kleine hoeveelheid vloeistof uitscheiden. Deze vloeistof heeft een geur die herkenbaar is voor andere honden. Uitscheiding tijdens de grote boodschap is geen probleem.

De anaalklieren kunnen echter ook gaan ontsteken of verstopt zitten. De geur van de klieren komt hierdoor ook vrij op momenten dat dit niet het geval zou moeten zijn. Bovendien verergert de ontsteking de geur. Bij een ontsteking of verstopping is een bezoek aan de dierenarts doorgaans de beste oplossing.

5. Huidontstekingen

Soms kan de huid van een hond ontstoken raken. Dit gebeurt met name vaak bij honden met een geplooide huid, bijvoorbeeld bulldogs. De plooien in de huid vormen een ideale omgeving voor bacteriën en schimmels om de huid soms ernstig te ontsteken.

Een ontsteking moet behandeld worden door een dierenarts. Om huidontstekingen in de toekomst te voorkomen moet de hond beter gereinigd worden, bijvoorbeeld met behulp van een hondenshampoo als Oxyfresh Pet Shampoo, dat bacteriën en schimmels effectief doodt.

6. Darmaandoeningen

Net als mensen, laten ook honden zo nu en dan scheten. Dat is compleet natuurlijk, maar het wordt een probleem wanneer deze erg stinken en vaak voorkomen. Is dit het geval, dan kan er sprake zijn van een darmaandoening, waarbij de darmen niet meer werken zoals dat zou moeten. Neem contact op met de dierenarts om de darmen te laten onderzoeken.

7. Gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen erg veel voor bij honden. Tandrot en ontstekingen in het gebit kunnen leiden tot een nare hondengeur. Geef de hond regelmatig een tussendoortje dat helpt met het reinigen van het gebit, bijvoorbeeld Dentastix. Is er sprake van een ontsteking of rottende tand, dan is een behandeling bij de dierenarts de beste optie.

8. Slechte adem door ziekte

Soms kan een slechte adem worden veroorzaakt door een aandoening, zoals diabetes. Ook nierproblemen kunnen de oorzaak van een slechte adem zijn. Heeft de hond een slechte adem en lijkt dit niet te komen door problemen met het gebit, raadpleeg dan direct een dierenarts.

9. Hond gewassen maar nog steeds stank

Is de hond goed gewassen met bijvoorbeeld Oxyfresh hondenshampoo, maar stinkt hij nog steeds, dan kan de oorzaak elders liggen. Materiaal waar de hond op ligt neemt naar verloop van tijd de geur van de hond op. Controleer of de nare hondengeur niet van een kleedje, mand of de bank komt. Is dit het geval, was deze dan zo mogelijk op hoge temperatuur.

10. Urinewegproblemen

Soms kan de hond problemen hebben met de urinewegen, waardoor er ongecontroleerd urine kan lekken. Dit zijn vaak geen grote hoeveelheden, maar wel genoeg om een nare geur in het huis te verspreiden. Een urineweginfectie moet behandeld worden door de dierenarts.

Er zijn zoals je kunt lezen hierboven veel oorzaken van een vieze hondengeur. Hier is zeker veel tegen te doen. Lees voor tip daarom: De beste tips voor verwijderen hondenlucht.