Stinkende hond tips

Hoeveel je ook van je viervoeter houdt, soms kan een hond flink stinken. Een stinkende hond is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor eventueel bezoek.

Gelukkig is er bijna altijd wel iets te doen aan een stinkende hond.

Zelfs oud meubilair dat ruikt naar oude hond kan succesvol behandeld worden om de geur te verwijderen. Wij zetten 10 tips op een rij om van een stinkende lucht af te komen.

stinkende hond

1. Oxyfresh Pet spray

Het beste middel tegen een nare hondenlucht is zonder twijfel Oxyfresh Pet spray. Deze spray, die speciaal ontwikkeld is om hondenluchtjes te verwijderen, kan op alles gebruikt worden: meubilair, textiel en zelfs de hond zelf.

In tegenstelling tot veel andere anti-geurmiddelen, maakt Oxypet spray geen gebruik van agressieve chemicaliën die materiaal kunnen aantasten. Oxyfresh Pet geurspray maakt in plaats hiervan gebruik van het gepatenteerde Oxygene-complex, dat werkt op basis van actief zuurstof en een nare lucht bij de wortels aanpakt.

2. Stinkende vacht? Gebruik hondenshampoo

Honden houden van nature hun eigen vacht goed schoon. Soms is er echter sprake van overmacht. Springt de hond in een vieze sloot, de modder of iets anders vies, dan is er toch echt een goede wasbeurt nodig om de stinkende vacht schoon te krijgen. Gebruik als de vacht stinkt wel altijd een goede hondenshampoo.

Shampoo voor mensen is per definitie niet veilig voor honden. Een aanrader is Oxyfresh Pet Shampoo, dat net als Oxyfresht spray gebruikt maakt van actief zuurstof. Actief zuurstof pakt bacteriën in de vacht aan en neutraliseert ook de lucht zelf effectief.

3. Vieze poten reinigen

Honden zweten via hun tong, maar de poten van een hond ruiken soms verdacht veel naar zweetvoeten. De poten van een hond zijn relatief snel een bron van stank doordat er vrij eenvoudig vuil kan ophopen tussen de kussentjes en tenen van de poot.

Besteed daarom altijd aandacht aan het wassen én drogen van de poten van de hond. Ga hierbij gerust (voorzichtig) tussen de tenen om er zeker van te zijn dat hier geen stinkende rotzooi achterblijft.

4. Regelmatig de oren reinigen

De oren van een hond kunnen een bron van stank zijn wanneer deze niet goed zijn verzorgd. Met name hondenrassen met hangoren zijn gevoelig voor infecties, doordat bacteriën vrij eenvoudig kunnen ophopen in de oren. Deze bacteriën veroorzaken een vieze geur.

Gebruik Oxyfresh oorreiniger om eenvoudig van deze bacteriën af te komen. Vermijd het gebruik van een waterstraal rond de oren, omdat het risico op beschadiging van het trommelvlies hierbij te groot is.

5. Vieze adem door eten?

Het is een terugkerend thema onder hondeneigenaren: je hebt het beste met je viervoeter voor, geeft ze goed voer, en toch lijkt hij de voorkeur te hebben voor een rotte vis in de bosjes of een uitwerpsel van een andere hond. Help mijn hond stinkt! Wat nu?

Wanneer een hond eenmaal iets vies gegeten heeft is deze geur niet meer zo eenvoudig te verwijderen. De beste manier is om de hond iets te geven waar hij lang op kan kauwen. Dit stimuleert de speekselproductie, waardoor de mond gereinigd wordt. Bovendien wordt de spijsvertering op gang geholpen, waardoor het stinkende goedje sneller de hond weer verlaat.

6. Bank die stinkt naar hond

Ligt je hond regelmatig op de bank, dan zit het er dik in dat de ook de bank een geur van de hond heeft. Soms is dit voor het baasje niet direct te ruiken door gewenning, maar voor visite ligt dit anders.

Om te voorkomen dat de hondenlucht in de bank trekt kan er een kleedje op de bank gelegd worden die regelmatig gewassen dient te worden. Ook kan Oxyfresh geurverwijderaar op de bank gespoten worden zonder het risico op beschadiging van de bekleding. Lees op de pagina hondengeur uit bank verwijderen meer tips hierover.

7. Regelmatig de vacht borstelen

Met name honden met een dikke, lange vacht ligt een stinkende vacht op de loer. Met name wanneer er veel losse haren aanwezig zijn, kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen in de vacht.

Door de hond regelmatig te borstelen worden de losse haren op tijd verwijderd en is de kans op een vacht die stinkt kleiner. Bovendien ziet een geborstelde hond er mooier uit!

8. Op tijd afdrogen

Een natte hond stinkt, dat weet vrijwel iedereen. Toch schiet het er bij veel hondenbaasjes in om de hond op tijd af te drogen. Probeer de hond altijd af te drogen zodra hij klaar is met zwemmen of pootjebaden. Neem een handdoek mee tijdens het wandelen en voorkom zo een natte stinkende hond.

Is het toch te laat, gebruik dan Oxyfresh Pet spray of overweeg de hond een snelle wasbeurt te geven.

9. Verzorg de mond goed

Bij veel honden treed er vroeg of laat enige tandrot op. Hoewel dit nooit volledig te voorkomen is, valt er bij veel honden nog een hoop te winnen. Geef de hond het liefst alleen eten dat speciaal voor de hond is gemaakt. Zoet voedsel vergroot de kans op tandrot.

Reiniger de mond daarnaast regelmatig. Dit kan door de hond simpelweg goed te laten kauwen op een botje, maar kan ook met een speciale mondreiniger. Gebruik bijvoorbeeld mondwater van Oxypet.

Vermeng simpelweg een klein beetje van het neutraal smakende mondwater in het drinkwater van de hond en je bent klaar. Een kleine moeite, maar veel profijt voor de hond.

10. Neem het voedsel onder de loep

Een hond kan uiteraard stinken door iets vies te eten als rotte vis, maar ook gewoon hondenvoer kan leiden tot een nare geur. Met name goedkopere merken bevatten nog wel eens goedkope voedingsstoffen die na vertering een nare geur veroorzaken of leiden tot winderigheid bij de hond.

Experimenteer met verschillende broksoorten, kijk wat de hond lekker vindt en onderzoek wat de geur verminderd.

Conclusie

Een stinkende hond kan vervelend zijn, zowel voor jezelf als voor bezoekers. Om te kunnen beoordelen waar de stand vandaan komt is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de vieze hondengeur is. Lees hierover meer in het artikel:10 oorzaken hondengeur.